ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ
Με αίσθημα ευθύνης καταθέτουμε τον απολογισμό της δημοτικής αρχής, ο οποίος είναι ο πρώτος του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου.
Στα τρεισήμισι χρόνια της δημοτικής θητείας, τέθηκαν στέρεες βάσεις ώστε να έχει ο Δήμος μας και η νεολαία μας ένα καλύτερο αύριο.
Οργανώθηκε από την αρχή ο Δήμος Διονύσου, ο οποίος προέκυψε από την συνένωση επτά πρώην Δήμων και Κοινοτήτων με ανομοιογενή χαρακτηριστικά.
Η πρώτη αυτοδιοικητική θητεία συνέπεσε με την βαθιά οικονομική κρίση της χώρας και τα μνημόνια. Παρά τις αντιξοότητες όμως, κατορθώσαμε να έχουμε έναν υγιή και εύρωστο οικονομικά Δήμο, δίχως να κάνουμε εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο Δήμος μας με την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών Δομών, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, την Τράπεζα Χρόνου, την ενίσχυση του Δημοτικού Πολυϊατρείου κ.ά, έδειξε έμπρακτα το κοινωνικό του πρόσωπο.
Κατορθώσαμε να δώσουμε λύση στο Νο-1 πρόβλημα της περιοχής μας που ήταν η αποχέτευση. Ήδη υπογράψαμε την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία και αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου.
Μέσα από μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες, καταφέραμε να έχουμε λύση στο οικιστικό, το οποίο ήταν ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που ταλάνιζε τον Δήμο και εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Πορευτήκαμε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας, με διαφάνεια, σχέδιο και οργάνωση.
Στα τρεισήμισι χρόνια πραγματοποιήσαμε πολλά και δρομολογήσαμε πολλά περισσότερα τα οποία θα εξελιχτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη στο έργο της διοίκησης και να ευχηθώ στη νέα διοίκηση να συνεχίσει την προσπάθειά μας και να πετύχει για το καλό του Δήμου και των συνδημοτών μας.
Ιωάννης Καλαφατέλης
Ο Δήμαρχος Διονύσου
Η συνένωση του ‘καλλικρατικού’ Δήμου Διονύσου
Το πρώτο μεγάλο εγχείρημα που επετεύχθη ήταν αυτό της συνένωσης των επτά πρώην Δήμων και Κοινοτήτων. Οι πρώην Δήμοι Αγίου Στεφάνου, Ανοίξεως, Δροσιάς και Διονύσου, μαζί με τις πρώην Κοινότητες Κρυονερίου, Ροδοπόλεως και Σταμάτας, συνενώθηκαν και δημιουργήθηκε ο ενιαίος Δήμος Διονύσου.
Αναλυτικότερα πραγματοποιήθηκαν οι εξής συγχωνεύσεις:
Α. Συγχώνευση των 10 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία: «Κοινωνική Προστασία, Αλληλεγγύη και Παιδεία Δήμου Διονύσου «Η ΕΣΤΙΑ».
Β. Συγχώνευση των πέντε (5) Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία:
«Οργανισμός Νεολαίας, Άθλησης και Πολιτισμού Δήμου Διονύσου Ο ΘΕΣΠΙΣ»,
Γ. Συγχώνευση των επτά (7) Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία:
«Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ»
Δ. Συγχώνευση των εννιά (9) Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία:
«Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ»
Ε. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Υπήρχαν τρεις κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΟΙΞΗΣ & ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ) οι οποίες καταργήθηκαν.
Η «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ––ΑΝΟΙΞΗΣ - ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ» και με διακριτικό τίτλο «ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΟΙΞΗ- ΚΡΥΟΝΕΡΙ- ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ Α.Ε.» διατηρήθηκε και επεκτάθηκε στην «ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Α.Ε.».
Επίσης διατηρήθηκε ο Δημοτικός Οίκος Ευγηρίας «Θεόδωρος & Δέσποινα Κυριακίδου».
Υγιής, εύρωστος και νοικοκυρεμένος ο Δήμος Διονύσου
Εάν ακούγατε στα ΜΜΕ, ότι σε κάποιο μέρος του κόσμου, υπάρχει μία χώρα στην οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εφαρμόστηκαν τρία μνημόνια. Ότι στην ίδια χώρα οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, τα χρήματα δηλαδή από την Πολιτεία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν κατά 60%, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει ένας Δήμος που παρέλαβε συνολικά από τους επτά πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν, περίπου 10,5 εκ. ευρώ και οι υποχρεώσεις σε δάνεια, οφειλές προς τρίτους κλπ ήταν περίπου 10 εκατ. Ευρώ και σήμερα, χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ νέο δάνειο και δίχως να έχει κάνει καμία έκπτωση σε παρεχόμενες υπηρεσίες και έργα, κάλυψε όλες τις λειτουργικές ανάγκες, αποπλήρωσε το 70% των δανείων και έχει διαθέσιμα περίπου 13,5 εκατ. ευρώ τι θα υποθέτατε;
Πιθανότατα θα λέγατε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται… Ή ότι η είδηση είναι ‘κατασκευασμένη’ από τα MEDIA…
Και όμως ο Δήμος αυτός υπάρχει και είναι ο Δήμος Διονύσου και η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή! Μάλιστα αυτό έγινε με μεσοσταθμική μείωση τελών ύδρευσης, κλπ. Επισημαίνουμε επίσης ότι το ίδιο διάστημα αναπτύχτηκε η κοινωνική διάσταση του Δήμου (ίδρυση και λειτουργία κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου, Γραφείου διαμεσολάβησης, Τράπεζας χρόνου κλπ) η οποία στα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα και ενδεχομένως όχι μόνο, που σε εποχές μνημονίων, και βαθιάς οικονομικής ύφεσης, κάνοντας χρηστή διοίκηση, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσα από οικονομίες κλίμακος κατάφερε να έχει πραγματικό απόθεμα στα ταμεία του, το οποίο ήδη έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2014, για να ‘επιστραφεί’ υπό μορφή φυσικά διαφόρων έργων και κοινωνικών παροχών, στους συμπολίτες μας.
Αναλυτικότερα σας αναφέρουμε ότι το 2011 με την συνένωση των επτά πρώην Δήμων και Κοινοτήτων, προέκυψε ο ενιαίος ‘καλλικρατικός’ Δήμος Διονύσου. Με τη συγχώνευση των επτά προϋπολογισμών, συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του έτους 2011.
Επίσης συντάχθηκε και εγκρίθηκε η απογραφή έναρξης του νέου Δήμου (1/1/2011) καθώς και οι αντίστοιχες οικονομικές καταστάσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί ο απολογισμός, ο ισολογισμός καθώς και τα συνοπτικά αποτελέσματα της πρώτης χρήσης του νέου Δήμου οικονομικού έτους 2011.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός που αφήνουμε παρακαταθήκη στη νέα διοίκηση και τον Δήμο Διονύσου, αποτυπώνεται στους εξής άξονες:
Άξονας 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΔΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Oικισμoί προϋφιστάμενοι του 1923
- Το σοβαρό οικιστικό πρόβλημα του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης που είχε δημιουργηθεί με τη μη αναγνώριση των ορίων των οικισμών προϋφιστάμενων του 1923 με συνέπεια να έχουν τελματώσει τα σχέδια πόλεως και η ανοικοδόμηση στην περιοχή και με σοβαρότερο όλων να παρεμβαίνει το δασαρχείο και είτε να χαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις εντός των οικισμών είτε να προβαίνει σε πράξεις αναδάσωσης εντός των οικισμών μετά από πυρκαγιές καθώς και με διεκδίκηση ιδιοκτησιών από πλευράς του Δημοσίου κατά την εκδίκαση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο, λύθηκε οριστικά μετά από συντονισμένες και συνεχείς ενέργειες επί τριάμισι χρόνια που έκανε ο Δήμος και προσωπικά ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης. (Υποστηριζόμενος από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους: Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων και Υποδομών κ. Παππά Νικόλαο, τον Αντιδήμαρχο Χωροταξίας και Ποιότητας Ζωής κ. Κανατσούλη Ιωάννη, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κι εντεταλμένο σύμβουλο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παπαβασιλείου Χρήστο, το Νομικό Σύμβουλο και κάτοικο Αγ. Στεφάνου κ. Χλέπα Νικόλαο, τον Πολιτικό Μηχανικό Αγ. Στεφάνου κ. Μυστηλιάδη Γιάννη, τον Γιαννιό Δημήτρη πρόεδρο του εξωραϊστικού συλλόγου Αγ. Παρασκευής, τον Τοπογράφο Μηχανικό Άνοιξης κ. Λαγκαδινό Γεώργιο, τον κ. Ουρανό Εμμανουήλ Τοπογράφο Μηχανικό καθώς και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που υποστήριξαν τις προσπάθειες). Αφού εξαντλήθηκαν οι πιέσεις και η επιρροή του Δήμου και του Δημάρχου προσωπικά προς τα αρμόδια Υπουργεία και κυβερνητικά στελέχη, ψηφίστηκε ο ΝΟΜΟΣ 4280/8-8-2014 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 159Α/8-8-2014 και με το άρθρο 31 αυτού του νόμου αντιμετωπίζονται οριστικά κι αμετάκλητα όλα τα παραπάνω.
Πέραν αυτού ο Δήμος πραγματοποίησε τις εξής ενέργειες:
- Θεωρήθηκαν για πρώτη φορά από την Πολεοδομία Καπανδριτίου το Μάρτιο του 2013 τα όρια των οικισμών ούτως ώστε οι οικισμοί να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
- Έγιναν ενέργειες για τον καθορισμό των ορίων των προϋφιστάμενων οικισμών προ του 1923 σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής στις περιοχές: Σταμάτα, παλαιά Σταμάτα, Σπάτα Σταμάτας και Πευκόφυτο-Σπατατζίκι Αγ. Στεφάνου.
- Ο Δήμος συνεργάστηκε με τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση της σύνταξης του Κτηματολογίου και τη σύνταξη πραγματικού Δασολογίου που θα σέβεται και τους υφιστάμενους οικισμούς προ του 1923, (οικισμοί Άνοιξης, Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας, Σπατατζίκι, Ραπεντώσας)
- Έγιναν ενέργειες για αλλαγή χρήσεως ζωνών Πεντελικού στις περιοχές των κληροτεμαχίων και γύρω από το χωριό της Σταμάτας, του οικισμού Πευκοφύτου στον Άγιο Στέφανο, Άνοιξης, Δροσιάς & Ροδόπολης. Προτάθηκε τροποποίηση του διατάγματος περί Πεντελικού Κάλους για τις περιοχές οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως γεωργικής χρήσης – κληροτεμαχίων και δεν ήταν δασικές (Πευκόφυτο, Σταμάτα, Αλεξανδρέϊκα, κ.λπ..) Οι δασικές περιοχές που βρίσκονται εντός του Πεντελικού του Δήμου μας θα παραμείνουν υπό αυστηρά προστασία.
ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
- Ολοκληρώνεται η πολεοδομική μελέτη ενοτήτων 1 και 2 της Δ.Ε. Άνοιξης (βρίσκεται στο στάδιο εκδίκασης ενστάσεων).
- Ολοκληρώνεται η πολεοδομική μελέτη επέκτασης Σχεδίου Πόλης της Δ.Ε. Κρυονερίου (Εγκρίθηκε η Α΄ Φάση της πρότασης και βρίσκεται προς έγκριση το Β1 Στάδιο της Πολεοδομικής Μελέτης.
- Προχωράει η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Ροδόπολης ως προς την οριοθέτηση των χρήσεων γης «Γενικής Κατοικίας». Αναμένεται η εκδίκαση από το ΣτΕ.
- Διεκδικούνται όλα τα δημοτικά ακίνητα με τη δήλωση τους στο Κτηματολόγιο και υποστηρίζεται η δημοτική περιουσία με τη παρουσία του Δήμου σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων του Κτηματολογίου.
- Έχει ληφθεί απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή βασισμένη σε πρόταση πολεοδόμου για την απόδοση των 43 στρεμ. στον χώρο ΤΥΠΕΤ σε γη, η οποία τακτοποιεί τον κοινόχρηστο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου μας σε τρία σημεία με τρόπο ώστε να μη θίγεται η λειτουργία της κατασκήνωσης και να παραμείνουν οι υλοποιημένες χρήσεις γης στην περιοχή χωρίς καμία μεταβολή της δόμησης.
- Ο Δήμος συμμετείχε στο σχεδιασμό του νέου Ρυθμιστικού Αθήνας και υπέβαλε προτάσεις και παρατηρήσεις για όλα τα θέματα, που αφορούν στο Δήμο μας.
- Προχωρούν οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων των θεσμοθετημένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
- Νομιμοποιήθηκε κάθε δημοτικό αυθαίρετο κτίσμα που προϋπήρχε στους πρώην Δήμους και Κοινότητες.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ
- Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ προϋπολογισμού 46.313.574,50€ για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε περιοχές του Δήμου Διονύσου.
- Δημοπρατήθηκε το έργο με τίτλο: «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων σε οικισμούς του Δήμου Διονύσου - Κρυονέρι, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσος, Άγ. Στέφανος», συνολικού μήκους 100 χλμ εσωτερικού δικτύου και προϋπολογισμού 31.401.900,00 €. Έχουν ακολουθήσει όλες οι εγκρίσεις από το ΕΠΠΕΡΑΑ, το ΥΠΕΚΑ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, και έχει προσκληθεί ο ανάδοχος να υποβάλει εγγυητική επιστολή για την υπογραφή της σύμβασης.
- Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση μελέτης του έργου για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον υπόλοιπο Άγ. Στέφανο, στο Πευκόφυτο τη Ραπεντώσα, τον Εύξεινο Πόντο, την Προκόνησο και τη Σταμάτα, συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014 και το έργο να ξεκινήσει εντός του έτους 2015. Η χρηματοδότηση της μελέτης και του έργου έχουν εξασφαλιστεί (περιλαμβάνονται ως υποέργο 3 και 4 αντίστοιχα στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΠΕΡΑΑ έργο: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων σε Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου, Διονύσου, Κρυονερίου, Ροδόπολης, Σταμάτας»).
- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνδέσεις με το ήδη κατασκευασμένο δίκτυο της αποχέτευσης στις Δ.Ε. Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Κρυονερίου και πλέον οι κάτοικοι μπορούν να συνδέονται με το δίκτυο.
- Στην Δ.Ε. Άνοιξης έχει κατασκευαστεί το 85% του έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων και οι κάτοικοι συνδέονται και εξυπηρετούνται από το δίκτυο.
- Επίσης, είναι έτοιμη η μελέτη για την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Αγ. Παρασκευής-Φασίδερι-Αγ. Αγγέλων Άνοιξης.
- Έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων της Δ.Ε. Δροσιάς με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής. Ο εργολάβος παρά τα πλείστα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί επανεγκαταστάθηκε και το έργο συνεχίζεται.
- Δημοπρατήθηκαν οι συνδέσεις του έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων της Δροσιάς προϋπολογισμού 500.000,00 €. Αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Η διαχείριση των όμβριων υδάτων αποτέλεσε μία από τις προτεραιότητες για το Δήμο Διονύσου.
- Ολοκληρώθηκε το έργο αποχέτευσης ομβρίων σε διάφορες οδούς της Δημοτικής Ενότητας Άνοιξης με τελικό αποδέκτη το ανοικτό Ρέμα της Αγ. Παρασκευής .
- Ολοκληρώθηκε η επέκταση δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων στη Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος στα όρια Αγ. Στεφάνου & Άνοιξης.
- Κατασκευάστηκε το τελευταίο τμήμα του δικτύου απορροής ομβρίων στην οδό Μαραθώνος στα όρια Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης (από Δεληγιάννη μέχρι Ελληνικού Στρατού).
- Ολοκληρώθηκε το έργο αποχέτευσης ομβρίων στη Δροσιά (Γρ. Λαμπράκη και Θησέως).
- Πραγματοποιήθηκαν τοπικές παρεμβάσεις για την απορροή ομβρίων στον Άγ. Στέφανο (στις οδούς Τραπεζούντος, Αγ. Σκέπης, Πευκών και περιοχή Λόφου Κουρεμένου).
Επίσης πραγματοποιήθηκαν:
- Κατασκευή αγωγού ομβρίων στην οδό Μυστρά (από την οδό Καυκαύσου έως την οδό Βοσπόρου).
- Κατασκευή αγωγού ομβρίων στις οδούς Στρ. Μακρυγιάννη – Θέμιδος - Μωριά από συνεργεία του Δήμου.
- Κατασκευή μικρότερων έργων απορροής ομβρίων για την επίλυση τοπικών προβλημάτων του Δήμου σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου.
Συντηρούνται συστηματικά οι υφιστάμενοι αγωγοί ομβρίων σε όλες τις περιοχές του Δήμου ενώ παράλληλα δρομολογήθηκε η κατασκευή νέων έργων όπως:
- Δημοπρατήθηκε το έργο ομβρίων υπολοίπων τμημάτων της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Άνοιξη, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. € από την Περιφέρεια, μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.
- Ολοκληρώθηκε η μελέτη προς χρηματοδότηση του αντιπλημμυρικού έργου στη Λ. Σταμάτας-Δροσιάς.
- Διευθετήθηκαν-οριοθετήθηκαν τα όρια του ρέματος «Βρυσάκι» και εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ΕΥΠΕ, ώστε άμεσα να προχωρήσει το έργο κατασκευής αγωγών ομβρίων στον Άγ. Στέφανο και να γίνει η ανάπλαση της παραρεμάτιας περιοχής (περιπατητικά μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι, κ.λπ.).
- Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων στις οδούς Χρυσοκελαρίας, Δημοκρατίας, Πηλίου, Μητρ. Κυδωνιών, Δεινοκράτους και Λ. Καΐρη προϋπολογισμού 1.200.000 €.
- Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο απορροής ομβρίων οδού Γούναρη προϋπολογισμού 750.000 €.
- Αναμένεται η έγκριση της μελέτης οριοθέτησης του ρέματος της Ροδόπολης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, ενώ έχει ολοκληρωθεί η υδραυλική μελέτη και έχει θεωρηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
- Εκπονήθηκε ενιαίος Κανονισμός ύδρευσης
Έχουν κατασκευαστεί αρκετά έργα ύδρευσης, όπως:
- Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης από την Δεξαμενή μέχρι και το Αντλιοστάσιο της Ρέας στη Δ.Ε. Διονύσου.
- Έγινε αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων και έχει δρομολογηθεί η πλήρης αντικατάσταση αυτών σε ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου.
- Πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Άνοιξη (οδοί: Μακεδονομάχων, Προφ. Ηλία και Λυκαβηττού).
- Πραγματοποιήθηκε Καθαρισμός και Στεγανοποίηση της υδατοδεξαμενής στην Άνοιξη και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 από την κατασκευή της το 2003. Ολοκληρώθηκε η ρευματοδότηση των δύο παροχών της ΕΥΔΑΠ στην Άνοιξη και με την κατασκευή των απαιτούμενων συνδέσεων θα τροφοδοτηθεί από εκεί με νερό της ΕΥΔΑΠ ο Άγιος Στέφανος και η Σταμάτα. Κατασκευάστηκε δίκτυο ύδρευσης στην Άνοιξη – περιοχή «Πάτημα & Λ. Ανθέων».
- Μετατοπίστηκε ο αγωγός ύδρευσης στην οδό Προκονήσου στη Σταμάτα.
- Έγιναν επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης και αντικαταστάσεις αγωγών ύδρευσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
- Πραγματοποιήθηκε αναβάθμιση ηλεκτρονικού τρόπου καταμέτρησης μετρητών με τη λειτουργία πρότυπου συστήματος (GPS ) και πιλοτική εφαρμογή σε 100 υδρομετρητές βιομηχανικών και οικιακών καταναλώσεων.
- Η Υπηρεσία Ύδρευσης λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο και πραγματοποιείται άμεση αντιμετώπιση των βλαβών του δικτύου ύδρευσης.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Πραγματοποιήθηκαν πολλές παρεμβάσεις στις δημοτικές οδούς και λεωφόρους του Δήμου μας για την ασφαλή και άνετη μετακίνηση των οχημάτων και πεζών.
Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί και δρομολογηθεί πολλά μεγάλα έργα όπως:
- Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η Βελτίωση-Διαπλάτυνση του οδικού άξονα Διονύσου-Ν. Μάκρης προϋπολογισμού περίπου 33 εκ. €. Αναμένεται σύντομα η δημοπράτηση του έργου.
- Υπογράφηκε η σύμβαση για τα έργα βελτίωσης του οδικού άξονα Κηφισιά – Δροσιά - Άνοιξη - Άγιος Στέφανος - Καλέτζι - Μαραθώνας, προϋπολογισμού 1 εκ .€. με χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο ήδη υλοποιείται και ήδη έχουν ασφαλτοστρωθεί τμήματα των Λεωφ. Μαραθώνος και Τραπεζούντος.
- Δημοπρατήθηκε το έργο: «Οδοποιία διαφόρων δημοτικών οδών», προϋπολογισμού 660.000,00€. Περιλαμβάνει τις οδούς Αγ. Αθανασίου, Σταμάτας – Ανοίξεως κ.α. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
- Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, ύστερα από αίτημά μας, έργο οδοποιίας στο Δήμο μας που περιλαμβάνει τις οδούς εκτός άλλων Ναυαρίνου, Ηρώων Πολυτεχνείου, 25ης Μαρτίου. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2014.
- Ασφαλτοστρώθηκαν οι οδοί Χελμού και Αγ. Λαύρας στον Αγ. Στέφανο.
- Παράλληλα ολοκληρώθηκε η μελέτη για την οδό Αγίας Λαύρας με στοιχεία που κατασκευάζονται καθ’ όλο το μήκος του δρόμου από την πλευρά των γραμμών του ΟΣΕ, ώστε να γίνει ένα έργο άρτιο με όλες τις απαραίτητες υποδομές π.χ. απορροής ομβρίων, αποχέτευσης ακαθάρτων, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και ότι άλλα δίκτυα απαιτούνται.
- Προχώρησαν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι ενέργειες για την κατασκευή του έργου: «Μελέτη βελτίωσης Λ. Μαραθώνος - Χελμού Κρυονερίου», έχουν εγκριθεί οι μελέτες τοπογραφικής αποτύπωσης, οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού και αναμένεται η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από την Περιφέρεια για την διαπλάτυνση των Λεωφόρων. Έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 1, 5 εκ. € για το έργο της διαπλάτυνσης.
- Ολοκληρώθηκε η κατασκευή κόμβου Καΐρη & Μητ. Κυδωνιών στη Δ.Ε. Διονύσου.
- Πλακοστρώθηκαν πεζοδρόμια της Λ. Δροσιάς – Σταμάτας στη Δ.Ε. Σταμάτας.
- Έγιναν ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Δαβάκη & Αλ. Παπάγου στη Σταμάτα και στις οδούς Γούναρη, Σολωμού & Μετεώρων στον Διόνυσο.
- Πλακοστρώθηκαν 3.000 τ.μ. επί της οδού Αγίου Ιωάννου στη Δ.Ε. Ροδόπολης και τοποθετήθηκαν πρόχυτα κράσπεδα από σκυρόδεμα 1.500 μ. .
- Έγιναν πλακοστρώσεις εντός οικισμού, πλακοστρώθηκαν 928, 83 τ.μ. επί των οδών 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου στη Δ.Ε. Αγ. Στεφάνου και τοποθετήθηκαν πρόχυτα κράσπεδα από σκυρόδεμα 659,50 μ.
- Δημοπρατήθηκε η κατασκευή πεζοδρομίων στη Ροδόπολη.
- Κάθε χρόνο γίνονται εργολαβίες για την επισκευή των φθορών του οδοστρώματος και την επούλωση λακκουβών καθώς οι δρόμοι είναι παλαιάς επίστρωσης και δημιουργούνται προβλήματα..
- Πραγματοποιήθηκαν τσιμεντοστρώσεις οδών και ασφαλτοστρώσεις σε όλες τις Δ.Ε. από τα συνεργεία του Δήμου μας (π.χ. Περικλέους, Κιμ. Ρίζου, Μαραθωνοδρόμων, Δημοκρατίας, Δεξαμενής, Σολωμού, Χανίων, Βύρωνος, πάροδος Βύρωνος, παρόδους Ιωαννίνων κ.λπ.).
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
- Ο Δήμος με αποφάσεις του Δ.Σ. και σειρά πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων, εναντιώθηκε στην εγκατάσταση διοδίων στο κόμβο Αγ. Στεφάνου.
- Συμμετείχε σε κινητοποιήσεις με σκοπό τη μη εγκατάσταση διοδίων σε Αγ. Στέφανο και Βαρυμπόμπη.
- Συνεργάστηκε με τους όμορους Δήμους Κηφισιάς και Ωρωπού και με κάθε άλλη αρμόδια αρχή για το σκοπό αυτό.
- Ζήτησε να καταγγελθεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης στα όρια του Νομού Αττικής.
- Αντιτάχθηκε στην αύξηση των διοδίων.
Επίσης από τις πρώτες ενέργειες του Δήμου στον τομέα της βελτίωσης το κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού δικτύου ήταν:
- Η επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας και στις επτά Δημοτικές Ενότητες ώστε να δρα συμπληρωματικά με αυτή του ΟΑΣΑ για την κάλυψη όλων των γειτονιών και τη μεγαλύτερη χωροταξική εξυπηρέτηση των δημοτών στις μετακινήσεις τους.
- Η δημιουργία δημοτικού δικτύου μεταφοράς με ορθολογικό σχεδιασμό βάσει των συγκοινωνιακών & σχολικών αναγκών.
ΑΣΤΙΚΟ – ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Επιδιώχτηκε η αναβάθμιση του αστικού τοπίου της πόλης ώστε να προσελκύει και να διευκολύνει τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει:
- Αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων στην Άνοιξη (εννέα πλατείες), στο Κρυονέρι (Λεωφ. Κρυονερίου) και στη Δροσιά (Ρέα & Γρ. Λαμπράκη) μέσω του χρηματοδοτούμενου προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΗ ΠΟΛΗ».
- Αναμένεται εντός του 2014 η απόφαση ένταξης - χρηματοδότησης των έργων ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Αγ. Στεφάνου και της πλατείας Ροδόπολης μέσω του χρηματοδοτούμενου προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΗ ΠΟΛΗ».
- Κατασκευάστηκε για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής το Γεφύρι Ρόδων & Κρυστάλλη στον Άγ. Στέφανο και το καταστραφέν από τις πλημμύρες γεφύρι της οδού Νιόβης στην Δ.Ε. Άνοιξης.
Επίσης δρομολογήθηκαν τα παρακάτω έργα:
- Αξιοποίηση πρώην ΤΥΠΕΤ ως Πολυχώρου και Κέντρου Αναψυχής στη Δ.Ε. Αγίου Στεφάνου. Για την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ υπάρχει μία προκαταρκτική μελέτη. Η οριστική επίλυση του ζητήματος των ορίων οικισμού άνοιξε το δρόμο για την αξιοποίησή του.
- Ολοκλήρωση διαδικασιών παραχώρησης 38 στρμ. του στρατοπέδου της ΑΒΥΠ για αθλητικές και σχολικές υποδομές. Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από το 2011.
- Κατασκευή υπόγειου parking και ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας στη Δ.Ε. Αγίου Στεφάνου.
- Έργα για την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος (π.χ. κτήματος Τατοΐου, πρώην ΣΑΑΚ Μπογιατίου, κ.λπ.).
- Σχεδιασμός των κοινοχρήστων χώρων και παιδικών χαρών, επιλογή κατάλληλων υλικών και επιλογή ασφαλέστερου εξοπλισμού καθώς και τοποθέτηση κοινόχρηστων καθισμάτων.
- Υποδομές για την καλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο πλαίσιο της ισότητας και ασφάλειας των πολιτών & δημιουργία χώρων στάθμευσης.
- Υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης. Υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τη Δ.Ε.Η. όπου ζητείται η εκπόνηση προκαταρκτικής και οριστικής μελέτης για την υπογειοποίηση όλων των γραμμών υπερυψηλής τάσης που διαπερνούν το Δήμο μας. Ήδη εγκρίθηκε από το ΔΣ η αναγκαιότητα εκπόνησης της Προκαταρκτικής Μελέτης.
- Ο Δήμος αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στην τοποθέτηση κεραιών, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στον οικιστικό ιστό του Δήμου μας.
ΕΡΓΑ Α.Π.Ε. & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν το στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20% έως το 2020, ο Δήμος Διονύσου υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων στις 31 Οκτωβρίου 2011 και ξεκίνησε να προσαρμόζεται και να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό.
Το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), το οποίο υπέβαλε ο Δήμος έχει ήδη εγκριθεί και δεσμεύεται για τη μείωση των εκπομπών CΟ2 κατά 22% έως το 2020.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, εκτός από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιτυγχάνεται και με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από το Δήμο. Στο πλαίσιο του παραπάνω Σ.Δ.Α.Ε. περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
- Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Δημοτικά Κτίρια και Σχολεία.
- Προσαρμογές κτιρίων του Δήμου, σε πιλοτικό στάδιο, στα Πρότυπα Ενεργειακής Πιστοποίησης Κτιρίων.
- Εκμετάλλευση γεωθερμίας και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
- Επέκταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και χρήση ΑΠΕ σε αυτόνομα συστήματα.
- Τεχνολογίες ρύθμισης της έντασης του δημοτικού φωτισμού.
- Εκπόνηση μελέτης φωτισμού για το σύνολο των αναγκών του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός της εξοικονόμησης ενέργειας, θα διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας και οπτικής άνεσης που επιβάλλουν οι σχετικοί κανονισμοί. Συγκεκριμένα αναμένεται να:
- Κατηγοριοποιηθούν όλες οι λεωφόροι, οδοί και οι δημόσιοι χώροι του Δήμου με βάση τη χρήση τους και να οριστεί το κατάλληλο επίπεδο φωτισμούς για αυτούς.
- Μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε περιπτώσεις υπερφωτισμένων χώρων.
- Αυξηθεί η ασφάλεια σε περιπτώσεις υποφωτισμένων χώρων.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
Ο Δήμος Διονύσου αναγνωρίζει ότι οι παρεμβάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου από το στόλο δημοτικών οχημάτων, ναι μεν θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου, αλλά δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο συνολικό αποτύπωμα CO2 του Δήμου. Εντούτοις, η σωστή προβολή των δράσεων και αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τα δημοτικά οχήματα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και οδηγό για τους πολίτες και επαγγελματίες της πόλης.
Ως δράσεις για τα δημοτικά οχήματα μπορούν να αναφερθούν:
- Αντικατάσταση απορριμματοφόρων οχημάτων πετρελαίου (με άδεια κυκλοφορίας προ του έτους 2000) για χρήση φυσικού αερίου. Μετατροπή Βενζινοκίνητων οχημάτων σε υγραεριοκίνηση
- Αξιοποίηση των οχημάτων του στόλου και αποδοτικότερη χρήση τους με την εκπαίδευση των οδηγών και την υιοθέτηση πρακτικών όπως το Eco-driving.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Ο Δήμος Διονύσου αναγνωρίζει την πολλαπλή ωφέλεια από την υιοθέτηση διαδικασιών «πράσινων προμηθειών» και σχεδιάζει να αναλάβει στα πλαίσια του Συμφώνου των Δημάρχων:
- Επιμόρφωση τμήματος προμηθειών για πράσινες προμήθειες.
- Χρήση περιβαλλοντικών προδιαγραφών για προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια.
Η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικά εμπόδια στην ευρεία υιοθέτηση σχετικών πρακτικών. Οι στόχοι αυτοί θα αποτελέσουν αντικείμενο επιδεικτικών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες και προτείνονται να πραγματοποιηθούν σταδιακά.
ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ & ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ
- Πραγματοποιήθηκε συνεχής συντήρηση και αναβάθμιση όλων των Κοιμητηρίων του Δήμου.
- Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για το νέο Κοιμητήριο Αγίου Στεφάνου και πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η αγορά του οικοπέδου στη θέση «Μπισμπίρι», όπου έχει χωροθετηθεί η εγκατάσταση. Ήδη αγοράστηκε η έκταση των 6 στρεμ. τον Ιούλιο του 2014.
- Ο Ι. Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Άγιο Στέφανο αποπερατώνεται με τη χρηματοδότηση γνωστού εφοπλιστή.
- Πραγματοποιούνται αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου των Ιερών Ναών του Δήμου.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Με τη συνένωση των επτά (7) Δήμων και Κοινοτήτων προέκυψαν σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό καθότι πολλοί από τους πρώην ΟΤΑ δε διέθεταν απορριμματοφόρα και εργάτες καθαριότητας με αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του Δήμου να παρουσιάζει δυσλειτουργία στην ομαλή και καθημερινή καθαριότητα των γειτονιών του Δήμου μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω δράσεις:
- Ενισχύθηκε ο στόλος της καθαριότητας με την προμήθεια:
- Ενός τράκτορα και δυο πρεσών για την μεταφόρτωση των απορριμμάτων (Σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων),
- Ενός μικρού απορριμματοφόρου 7 κυβικών για την αποκομιδή στους στενούς δρόμους,
- Ενός αυτοκινούμενου μηχανήματος κοπής κλαδιών και χόρτων.
- Ενισχύθηκε ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας με την αγορά κάδων και λοιπών εξαρτημάτων.
- Συντάχθηκε ενιαίος Κανονισμός Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.
- Τέθηκε σε λειτουργία πενταψήφιος αριθμός (15411) εξυπηρέτησης του πολίτη για θέματα καθημερινότητας και γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή των αιτημάτων.
- Υποβλήθηκε πρόταση και αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ», για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ», προϋπολογισμού 61.500.,00 €.
- Πραγματοποιήθηκε η απόσυρση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η τήρηση καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρους ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις σε περιπτώσεις παράνομης ροής ακάθαρτων υδάτων σε δρόμους.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2013 συλλέχθηκαν 2.680 τόνοι. Ανήκουμε στους πρώτους Δήμους της Αττικής –αναλογικά με τον πληθυσμό μας- σε τονάζ ανακυκλώσιμου υλικού.
- Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 8 υπόγειων – βυθιζόμενων κάδων οικιακού απορρίμματος ανακύκλωσης διαβαθμισμένης συμπίεσης μέσω χρηματοδότησης από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ καθώς και δυο γερανών ανύψωσής τους.- εγκατάστασής τους σε ισάριθμα απορριμματοφόρα.
- Επεκτείνεται το δίκτυο κάδων ανακύκλωσης σε όλες τις γειτονιές του Δήμου.
- Παραχωρήθηκε ειδικό όχημα τύπου πρέσας για την ανακύκλωση από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ως επιβράβευση των προσπαθειών των δημοτών μας. Για τον ίδιο λόγο προσφέρθηκαν και διανεμήθηκαν 250 τσάντες ανακύκλωσης στα νοικοκυριά του Δήμου.
- Τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού σε περιοχές με πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Πραγματοποιείται ανακύκλωση ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών με συλλογή τους από τις κατοικίες.
- Τοποθετήθηκαν κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων με ανταποδοτικό όφελος προσφοράς προϊόντων προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
- Πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης «πόρτα-πόρτα» με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ενισχύθηκε και στηρίχτηκε η πολιτική προστασία του Δήμου μας, η οποία έχει αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Τα συμβάντα λιγόστεψαν δραστικά χάρη στην σωστή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και την ανεκτίμητη προσφορά των εθελοντών μελών των Συλλόγων Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Διονύσου, Κρυονερίου και Ροδόπολης. Όπου χρειάστηκε η επέμβαση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν άμεση και αποτελεσματική. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις:
- Άμεση καταστολή - αντιμετώπιση πυρκαγιών εντός των ορίων του Δήμου μας με σημαντικότερη αυτή του Αυγούστου 2012.
- Πρόληψη δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο μέσω περιπολιών.
- Συνδρομή στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος εκτός περιοχής ευθύνης του Δήμου.
- Εκχιονισμοί και ρίψη άλατος.
- Ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία για την πρόληψη των πυρκαγιών και σεισμών.
- Εκπόνηση και επικαιροποίηση αντιπυρικού σχεδιασμού και σχεδίων εκτάκτων αναγκών και καιρικών φαινομένων.
- Άμεση αντιμετώπιση-επέμβαση σε πλημμυρικά φαινόμενα και διάσωση παγιδευμένων και κινδυνευόντων ατόμων από Ι.Χ.
- Συχνός καθαρισμός ρεμάτων (Μεγ. Αλεξάνδρου - Σταμάτα, Μητρ. Κυδωνιών -Ροδόπολη / Σταμάτα, Λ. Ροδοπόλεως, κ.λπ.).
- Αποψίλωση ξερών χόρτων και κλαδιών στα πρανή των οδοστρωμάτων κατά μήκος του οδικού δικτύου.
- Παρεμβάσεις σε περιπτώσεις ετοιμόρροπων δέντρων.
- Κλαδέματα δέντρων σε σημεία επαφής με το δίκτυο της ΔΕΗ.
- Συντήρηση και τροφοδοσία υδατοδεξαμενών πυρόσβεσης.
- Συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών.
- Διοργάνωση σεμιναρίου «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους άλλους» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείο Παιδείας.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Ο Δήμος μας συνεργάστηκε με συμβεβλημένο κτηνίατρο της περιοχής για τη φροντίδα και τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων της περιοχής, προσφέροντας τους την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
- περισυλλογή των αδέσποτων ζώων και την επαναφορά τους στο σημείο που τα περισυνέλεξε μετά από τις απαιτούμενες κτηνιατρικές ενέργειες όπως στείρωση, εμβολιασμός, εμφύτευση ηλεκτρονικής ταυτότητας.
- φροντίδα για τη θεραπεία αποπαρασίτωσης, ερλιχίωσης, εξέταση καλαζάρ, κ.λπ.
Άξονας 2: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
- Οργανώθηκε και λειτουργεί Γραφείο Ενημέρωσης - Υποστήριξης - Πληροφόρησης σε θέματα Πρόνοιας και παρέχεται ενημέρωση και υποστήριξη στους κατοίκους της περιοχής για:
- επιδοματική και οικογενειακή πολιτική,
- κοινωνικά και προνοιακά θέματα- έκδοση βιβλιαρίων Κοινωνικής Ασφάλισης,
- την προαγωγή και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης).
- Ιδρύθηκε και λειτουργεί εννεαμελές Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ). Σκοπός του ΣΕΜ είναι η καταγραφή και η διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στη περιοχή, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή. Παρέχεται δωρεάν εκμάθηση ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού (Πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ).
- Δρομολογήθηκε η αξιοποίηση του κτιρίου του Δημοτικού οίκου Ευγηρίας Θεόδωρου & Δέσποινας Κυριακίδου στη Δ.Ε. Δροσιάς για τη στέγαση Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Υπηρεσιών Πρόνοιας του Δήμου (απαιτείται τροποποίηση ΦΕΚ σύστασης).
Αναπτύχθηκε η κοινωνική διάσταση του Δήμου.
- Ιδρύθηκαν και λειτουργούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Δημοτική Τράπεζα Αίματος.
Με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων
- σε συνεργασία με Υπουργεία και τις Διαχειριστικές Αρχές ιδρύθηκαν και λειτουργούν η Τράπεζα Χρόνου - Κοινωνικό Ανταλλακτήριο και το Γραφείο Διαμεσολάβησης.
- Επίσης ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’.
- Η Συμβουλευτική Υπηρεσία του Δήμου ενισχύθηκε και λειτουργεί με 8 εθελοντές ψυχολόγους και έναν μόνιμο υπάλληλο του Δήμου.
- Το Δημοτικό Πολυϊατρείο, το οποίο παρελήφθη από τον πρώην Δήμο Αγίου Στεφάνου επεκτάθηκε και ενισχύθηκε μέσα από την εθελοντική προσφορά των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Με την ευθύνη του του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Προστασία, Αλληλεγγύη και Παιδεία Δήμου Διονύσου Η ΕΣΤΙΑ» λειτουργούν πέντε (5) δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ενώ αναμένεται άμεσα η λειτουργία νέων.
Πιο συγκεκριμένα:
- Από το 2011 λειτουργούν δυο νέοι Παιδικοί Σταθμοί στην Άνοιξη και Δροσιά.
Συνολικά στα 3,5 χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των φιλοξενουμένων βρεφών και νηπίων.
- Φιλοξενούνται συνολικά πάνω από 270 βρέφη και νήπια ετησίως.
- Από το 2011 και κάθε χρόνο ο Δήμος μας συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» εξυπηρετώντας 49 εργαζόμενες μητέρες το 2011, 65 μητέρες το 2012 και 74 μητέρες το 2013.
Πέραν των παραπάνω:
- Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Βρεφονηπιακού Σταθμού Κρυονερίου με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
- Εντός του 2014 αναμένεται να λειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός Ροδόπολης (στο κτίριο που προοριζόταν για το Δημοτικό Σχολείο).
- Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή του Βρεφονηπιακού Σταθμού Διονύσου ενώ αναμένεται και η δωρεά του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Πάρης και Μαρή Κουκουτσέα».
- Βελτιώθηκε ο περιβάλλον χώρος και η αποχέτευση του Β’ Παιδικού Σταθμού στην ΑΒΥΠ.
ΚΑΠΗ
Λειτουργούν πέντε (5) Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων – ΚΑΠΗ, στις Δημοτικές Ενότητες: Κρυονερίου, Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Δροσιάς και Σταμάτας.
Σκοπό έχουν την πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ώστε να παραμένουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.
Επιπλέον, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τις δυσκολίες και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα άτομα.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν τα ΚΑΠΗ του Δήμου είναι:
- Επισκέψεις γιατρών και δωρεάν συνταγογράφηση.
- Συμβουλευτική και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη.
- Οργανωμένη ψυχαγωγία (μαθήματα παραδοσιακών χορών, χορωδία, θεατρική ομάδα, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, μαθήματα χειροποίητου κοσμήματος και μικρογλυπτικής, ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές).
- Διοργάνωση διαλέξεων και επιστημονικών ομιλιών.
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Η συντήρηση-βελτίωση των σχολικών κτιρίων καθώς και η δημιουργία νέων αποτέλεσε τη βασική προτεραιότητα ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους του Δήμου.
Επιδιώχθηκε η όσο το δυνατό καλύτερη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Στο Δήμο μας λειτουργούν 37 σχολεία (25 Α΄/βάθμιας, 11 Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης και 1 ΙΕΚ ).
- Ενοικιάστηκε ο σχολικός χώρος των πρώην «Εκπαιδευτηρίων Καργάκου» στον οποίο και στεγάστηκε το Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς, το ΕΠΑΛ και ΙΕΚ του Δήμου μας.
- Ιδρύθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου όπου στεγάστηκε στο χώρο των πρώην «Εκπαιδευτηρίων Καργάκου».
- Στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου Λυκείου Διονύσου παραπλεύρως του Κλειστού Γυμναστηρίου.
- Δρομολογείται η κατασκευή κτιρίου όπου θα λειτουργήσει το 2ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς (οδός Μαραθωνομάχων).
- Εκπονείται μελέτη για την ολική αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς.
- Δρομολογείται η ανέγερση κτιρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δ.Ε. Δροσιάς στο οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Πόντου – Παπάγου - Ελ. Βενιζέλου (έχει παρακατατεθεί από τον Ο.Σ.Κ. το ποσό για την απαλλοτρίωση).
- Μετά από συνεχείς προσπάθειες και πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου και αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης.
- Μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών θα είναι όλα έτοιμα για τη μεταστέγαση του ΕΠΑΛ και του ΙΕΚ Διονύσου, στο νέο κτίριο στον Κόμβο Κρυονερίου – Αγ. Στεφάνου.
- Ανακατασκευάστηκε το ισόγειο του κτιρίου της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου και πλέον φιλοξενεί το 3ο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου.
- Διεκδικείται ο «οικίσκος δασοφύλακα» από τον αρμόδιο φορέα για αξιοποίηση του ως σχολικό χώρο (Νηπιαγωγείο) στη Δ.Ε. Διονύσου.
- Αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των τεσσάρων σχολείων Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου, Γυμνάσιο Αγ. Στέφανου, Γυμνάσιο Άνοιξης, Γυμνάσιο-Λύκειο Δροσιάς.
- Προωθούνται νέοι όροι δόμησης για το οικόπεδο του σχολείου στη Ροδόπολη και ανακατασκευάστηκε ο αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Ροδόπολης με χλοοτάπητα.
- Αναμένεται σχετική γνωμοδότηση από το Τμήμα μελετών του ΟΣΚ για την καταλληλότητα ανέγερσης σχολικού χώρου- 2o Δημοτικό Σχολείο Άνοιξης - στην οδό Μακεδονομάχων.
- Μετατράπηκε το Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας από 4θέσιο σε 6θέσιο.
- Προωθείται η προσθήκη επτά (7) αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου.
- Διεκδικείται - αγορά δημόσιας περιουσίας (όπως π.χ. κτήμα Ρογκάν, κ.α.) από την ΚΕΔ για την κάλυψη των σχολικών αναγκών.
Συντήρηση σχολικών κτιρίων
Οι λειτουργικές ανάγκες των 37 σχολείων του Δήμου καλύφθηκαν επαρκώς παρέχοντας στους μαθητές, με την καθημερινή φροντίδα των επιτροπών Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, ένα περισσότερο ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον εκπαίδευσης και μάθησης.
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις εργασίες και παρεμβάσεις που έγιναν από τις δύο Σχολικές Επιτροπές (Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια), τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τον ΟΣΚ.
- Επισκευή των στεγών πέντε (5) σχολείων: των Νηπιαγωγείων Σταμάτας, 1ου Διονύσου, Ροδόπολης και των Δημοτικών Σχολείων Άνοιξης και 1ου Διονύσου καθώς και Κατασκευή στεγάστρων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου και στα Νηπιαγωγεία 1ο και 2ο Δροσιάς και 2ο Διονύσου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Στεφάνου.
- Βάψιμο στις προσόψεις και απομάκρυνση γκράφιτι από όλες τις σχολικές μονάδες.
- Δημιουργία νέων αιθουσών στα Δημοτικά Σχολεία Ροδόπολης και 2ο Δημοτικό Διονύσου, κατασκευάζοντας χωρίσματα, έτσι ώστε να απορροφηθούν όλοι οι προς εγγραφή μαθητές.
- Βάψιμο και ευπρεπισμός των εξωτερικών και αύλειων χώρων όλων των σχολείων καθώς και συντήρηση-επισκευή όλων των φθορών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
- Έγιναν κατασκευές προς διευκόλυνση μαθητών ΑμΕΑ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου και στα Δημοτικά Σχολεία Δροσιάς και 3ο Διονύσου.
- Τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες στα δημοτικά σχολεία Άνοιξης και Σταμάτας.
- Ενισχύθηκε η ασφαλής μετάβαση των μαθητών στα σχολεία με την απασχόληση 4 σχολικών τροχονόμων.
- Προστέθηκαν τέσσερις (4) διδακτικές αίθουσες στο Γυμνάσιο Κρυονερίου ενώ παράλληλα λειτούργησαν δυο (2) επιπλέον διδακτικές αίθουσες και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγ. Στεφάνου μετά την μεταστέγαση του ΙΕΚ Αγ. Στεφάνου στα πρώην «Εκπαιδευτήρια Καργάκου».
- Πραγματοποιήθηκαν ετήσιες εργασίες συντήρησης και επισκευής των σχολικών κτιρίων Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης.
Δράσεις για την Παιδεία:
- Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από την Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου σε περιπτώσεις προβλημάτων που ανέκυπταν σε σχέση με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
- Υποστηρίχθηκε η ασφαλής μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
- Παρέχονται μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας από εθελοντές καθηγητές.
- Καθιερώθηκαν Διαγωνισμοί Μαθηματικών & Έκθεσης Ιδεών για μαθητές Γυμνασίου.
- Καθιερώθηκε βράβευση των εισακτέων μαθητών του Δήμου μας σε ΑΕΙ & ΤΕΙ.
- Καθιερώθηκε η διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων του Δήμου.
- Λειτουργεί Σχολή Γονέων.
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
- Ιδρύθηκε και λειτουργεί «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης» Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με το ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης από το Ν.Π.Δ.Δ «Ο ΘΕΣΠΙΣ».
Μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:
- Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
- Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών
- Εκμάθηση Ελληνικού & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
- Πολιτισμού και Τέχνης (Θεατρικό Εργαστήρι, κινηματογράφος, βίντεο, Ιστορία της Τέχνης, κ.λπ.)
- Διακόσμησης, Εικαστικά, Διατροφής, κ.λπ.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προωθήθηκαν δράσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικής Παιδείας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Συντήρηση & Δημιουργία νέων Πολιτιστικών Χώρων
- Συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου.
- Υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Διονύσου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για τις εργασίες ανάδειξης και βελτίωσης του Αρχαιολογικού χώρου Διονύσου.
Δράσεις για τον Πολιτισμό
- Αποτυπώθηκε η ιστορία της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου σε βιβλίο και του Δήμου Διονύσου σε ντοκιμαντέρ.
- Υπήρξε άριστη συνεργασία και ενισχύθηκαν οικονομικά οι δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας.
- Το Ν.Π.Δ.Δ. Οργανισμός Νεολαίας Άθλησης και Πολιτισμού «Ο ΘΕΣΠΙΣ» λειτουργεί καλλιτεχνικά τμήματα από τα οποία ωφελούνται περίπου 250 μέλη (παιδιά και ενήλικες) όπως:
- Μουσική Σχολή (Κρυονέρι & Διόνυσος)
- Τμήματα Εκμάθησης Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών (Αγ. Στέφανος-Άνοιξη, Διόνυσος)
- Τμήμα Μπαλέτου (Κρυονέρι, Άνοιξη, Διόνυσο)
- Τμήματα σύγχρονου latin (Κρυονέρι, Άνοιξη)
- Παιδική Χορωδία (Κρυονέρι)
- Χορωδία ενηλίκων (Αγ. Στέφανος)
- Θεατρική ομάδα ενηλίκων (Άγ. Στέφανος, Άνοιξη)
- Θεατρική ομάδα εφήβων (Άνοιξη)
- Μαθήματα παιχνιδιού μπριτζ (Δροσιά)
- Μαθήματα – σεμινάρια ιστορίας – φιλοσοφίας – θεατρολογίας (Αγ. Στέφανο)
- Πρόγραμμα «πυρπολητής» - πυρήνας πολιτισμού (Άνοιξη)
- Βιβλιοθήκη (Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι)
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν πολλές Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως:
- Θεσμοθετήθηκε η διοργάνωση μεγάλων & διεθνών ΦΕΣΤΙΒΑΛ όπως:
ΔΙΟΝΥΣΙΑ, «ΟΙΝΟΥ & ΑΜΠΕΛΟΥ», «Γεύσης και Παράδοσης Δήμου Διονύσου», Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή όλων των τοπικών συλλόγων, Χορωδιακό Φεστιβάλ.
- Συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο ΘΕΣΠΙΣ» στο 6ο ερασιτεχνικό διαδημοτικό φεστιβάλ θεάτρου.
- Διοργάνωση εκατοντάδων βραδιών επετειακού χαρακτήρα, συζητήσεων, διαλέξεων, κ.λπ.
- Διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα όπως ομιλίες, συναυλίες, οπερέτες, βραδιές κλασικής και έντεχνης μουσικής.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η συντήρηση-βελτίωση-δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και η διεύρυνση των αθλητικών δραστηριοτήτων αποτέλεσαν κύρια προτεραιότητα, ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους του Δήμου.
Συντήρηση & Δημιουργία νέων Αθλητικών Εγκαταστάσεων
- Κατασκευάστηκε νέο Κλειστό Γυμναστήριο στη Δ.Ε. Διονύσου.
- Όλο αυτό το διάστημα έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης και ενίσχυσης του εξοπλισμού σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου καθώς και στο Δημοτικό Γυμναστήριο, όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:
- Την τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα στο γήπεδο Σταμάτας.
- Την επισκευή και στεγανοποίηση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου Ροδόπολης.
- Την επισκευή του χλοοτάπητα γηπέδου Δροσιάς.
- Εκπονήθηκε μελέτη για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων κερκίδων στα γήπεδα ποδοσφαίρου Σταμάτας και Δροσιάς.
- Τη συντήρηση και περίφραξη των αθλητικών εγκαταστάσεων στο «Κόκκινο Χωράφι».
- Την Προμήθεια με αθλητικό εξοπλισμό και πληροφοριακές πινακίδες σε όλα τα κλειστά γήπεδα.
- Υπεβλήθησαν για χρηματοδότηση μελέτες Αναβάθμισης και Βελτίωσης των ανοικτών αθλητικών χώρων από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
- Δρομολογείται η ολική ανακατασκευή του αθλητικού γηπέδου Δ.Ε. Διονύσου με νέο χλοοτάπητα στον αγωνιστικό χώρο, διαμόρφωση του στίβου σύμφωνα με τις προδιαγραφές και ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Ενέργειες πιστοποίησης όλων των αθλητικών χώρων ως προς την καταλληλότητά τους.
Δράσεις για τον αθλητισμό
- Υπήρξε άριστη συνεργασία και οικονομική ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων του Δήμου.
- Συνδιοργανώθηκαν καλοκαιρινά camp με τους αθλητικούς συλλόγους του Δήμου.
- Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, ημερίδες με θέματα που αφορούν γενικά την άθληση.
- Διοργανώθηκαν μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως Μίνι Τουρνουά βόλεϊ, Ποδηλατικός Γύρος Δήμου Διονύσου, Λαϊκός Γύρος Δήμου Διονύσου, Γνωριμία με το καγιάκ κ.λπ.
- Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με Ολυμπιονίκες και επίλεκτους αθλητές, προπονητές & επιστήμονες για την καλλιέργεια αθλητικής συνείδησης στους μαθητές.
- Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για τη βράβευση ομάδων και αθλητών του Δήμου μας.
- Το Ν.Π.Δ.Δ. «Ο ΘΕΣΠΙΣ» λειτουργεί έξι (6) τμήματα σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες με περίπου 750 συμμετέχοντες σε διάφορες περιοχές του Δήμου. Πολλά από τα τμήματα λειτουργούν με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Άθληση για όλους».
- Δημοτικό Γυμναστήριο (Άγ. Στέφανος)
- Τμήματα Zumba (Άνοιξη)
- Τμήματα pilates (Άνοιξη, Διόνυσο)
- Τμήματα yoga (Διόνυσο)
- Τμήματα tae kwon do (Διόνυσο)
- Τμήματα ενόργανης γυμναστικής (Διόνυσο)
- Γήπεδα τένις για όλους τους πολίτες (Κρυονέρι)
Άξονας 3: ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Αξιοποιήθηκαν και υλοποιήθηκαν Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα σε συνεργασία με Υπουργεία και Διαχειριστικές Αρχές:
Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση
- Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης Για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ)
Στόχος του προγράμματος είναι η εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέσα από την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, τη διάγνωση των εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.
‘Πράσινη Γέφυρα’ είναι ο τίτλος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης μεταξύ των Δήμων Διονύσου, Κηφισιάς και άλλων φορέων με στόχο την:
- εκπαίδευση - κατάρτιση 80 ανέργων που προέρχονταν από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, στον τομέας της παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης βιολογικών αγροτικών και ανθοκομικών προϊόντων,
- την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για όλους τους συμμετέχοντες
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα σύστησαν πέντε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) με τη στήριξη του Δήμου Διονύσου και της Δημοτικής Επιχείρησης ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.
- Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ)
Στόχος των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους, μέσα από την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, αλλά και την ουσιαστική προετοιμασία των ωφελουμένων ανέργων ώστε να:
- ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
- αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν - επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
- αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.
Ο Δήμος Διονύσου βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης τεσσάρων σχεδίων δράσης, σε συνεργασία με τους Δήμους: Πεντέλης, Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Ωρωπού και Ραφήνας, μέσω των Αναπτυξιακών Συμπράξεων «ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ», «ΖΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ», «ΚΗΦΙΣΟΣ» .
Αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 100 άνεργοι του Δήμου Διονύσου.
Με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ υλοποιήθηκαν το έτος 2012 δύο προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και τρία προγράμματα τα έτη 2013-2014, εξασφαλίζοντας περίπου 150 νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού κι εργατών καθαριότητας.
- Επίσης δημιουργήθηκε Δημοτικό Γραφείο Εύρεσης Εργασίας με τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Συλλογή βιογραφικών σημειωμάτων και συνεχής ενημέρωση για νέα προγράμματα και θέσεις απασχόλησης από εξειδικευμένο προσωπικό.
- Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στην απασχόληση, καθώς και στον επαγγελματικό προσανατολισμό σε όλους τους άνεργους κατοίκους της περιοχής.
- Παροχή βοήθειας στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος.
- Προσπάθεια για προώθηση ανέργων στην τοπική αγορά εργασίας.
- Συνεργασία με ΟΑΕΔ, Περιφέρεια Αττικής, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Φορείς, κ.ά.
Ακόμη οργανώθηκαν ενημερωτικές ημερίδες για ανέργους, νέους επιχειρηματίες, μαθητές, εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών, αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
- Συμμετοχή στο κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες»
Ο Δήμος μας επιθυμώντας να συμβάλει τόσο στην ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών, όσο και στην ενίσχυση των παραγωγών, συμμετέχει ενεργά στο γνωστό καταναλωτικό κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» διοργανώνοντας δράσεις, μέσω των οποίων πραγματοποιείται απευθείας διάθεση προϊόντων από τους παραγωγούς στους δημότες.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
- Στελέχωση Αυτοτελούς Τμήματος Διαβούλευσης και Εθελοντισμού
- Συγκέντρωση αιτήσεων εθελοντών και ενοποίηση Μητρώου Εθελοντών.
- Έγινε συλλογή ρουχισμού, παιχνιδιών και φαρμάκων για τους συνανθρώπους μας που θίγονται από την κρίση.
- Διοργανώθηκαν ημερίδες ενημέρωσης, δράσεις εθελοντισμού, π.χ. εθελοντικοί καθαρισμοί κ.ά.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις καθαρισμού:
- Καθαρισμός και δεντροφύτευση στο Βρυσάκι (Άγιος Στέφανος), στον Προφήτη Ηλία (Σταμάτα), Αιωνόβιο Δάσος Διονύσου κ.α.
- Συμμετοχή στην Παγκόσμια Εθελοντική Καμπάνια Let’s do it
- Το 2013, διοργανώθηκαν δυο κεντρικές δράσεις καθαρισμού στο Δάσος Τατοΐου και στο Αιωνόβιο Δάσος Διονύσου, και δυο μικρότερης έκτασης με πρωτοβουλία φορέων της κοινωνίας των πολιτών, στο Άλσος της Άνοιξης και στη Ροδόπολη. Επιπλέον διοργανώθηκαν δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά και γονείς.
- Το 2014, διοργανώθηκε κεντρικός καθαρισμός στο Άλσος της Άνοιξης και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα από το παιχνίδι για τους μικρούς εθελοντές. Παράλληλα, δεκάδες σχολεία και τοπικοί, συμμετείχαν σε πρόγραμμα αναπλάσεων και εξωραϊσμού των σχολικών χώρων και γειτονιών.
Ένα ακόμα πεδίο εφαρμογής του εθελοντισμού είναι εκείνο της επιχειρηματικότητας:
- Διοργάνωση προγράμματος συμβουλευτικής επιχειρήσεων από εθελόντρια του Δήμου
- Διοργάνωση προγράμματος επισκέψεων μαθητών σε τοπικές επιχειρήσεις.
ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
- Δράσεις Δημόσιας Διαβούλευσης και Συμμετοχικής Διακυβέρνησης
- Συμμετοχική αξιολόγηση Let’s do it, 2013
- Συμμετοχικός σχεδιασμός και αξιολόγηση Let’s do it, 2014
- Συναντήσεις μελών Μητρώου Εθελοντών και Τράπεζας Χρόνου Δήμου Διονύσου
- Open Space, Οκτώβρης 2013
- World Café, Οκτώβρης 2013
- Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας:
Συμμετοχή στον ευρωπαϊκό θεσμό «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» τον Οκτώβρη του 2013, στο πλαίσιο της θεματικής «Ενεργοί πολίτες: ψηφίζω, μοιράζομαι, συμμετέχω».
Ο εν λόγω θεσμός συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποσκοπεί στην προώθηση της συμμετοχής των πολιτών ιδιαίτερα των νέων και των λιγότερο εκπροσωπούμενων ομάδων του πληθυσμού και την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας.
Συνολικά πήραν μέρος 109 πόλεις και ενώσεις από 28 χώρες -μέλη- του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Δήμος Διονύσου βραβεύτηκε μαζί με άλλες 18 ευρωπαϊκές πόλεις, με τον τιμητικό τίτλο «Πόλη 12 Αστέρων».
- Συμμετοχή στο Διακρατικό Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες»
Σε συνεργασία με Δήμους της Πολωνίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
Άξονας 4: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
- Εκπονήθηκε για πρώτη φορά από τις Υπηρεσίες του Δήμου το τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Διονύσου 2012-2014 και κάθε χρόνο συντάσσεται το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης.
- Πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των: Δημοτολoγίου, Μητρώου Αρένων, Ληξιαρχείων, δημιουργήθηκε ενιαίο Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και προχώρησε η ενοποίηση και τοποθέτηση όλου του Προσωπικού του Δήμου.
- Επίσης συντάχθηκε και εγκρίθηκε η απογραφή έναρξης του νέου Δήμου (1/1/2011) καθώς και οι αντίστοιχες οικονομικές καταστάσεις.
- Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί ο απολογισμός, ο ισολογισμός καθώς και τα συνοπτικά αποτελέσματα της πρώτης χρήσης του νέου Δήμου οικονομικού έτους 2011.
- Εκπονήθηκε ο Νέος Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ) και στελεχώθηκαν οι Υπηρεσίες σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ.
- Μερίμνησε για τη βελτίωση των προσόντων και ικανοτήτων του προσωπικού και εξασφάλισε τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού σε προγράμματα συνεχιζόμενης επιμόρφωσης/κατάρτισης.
- Δημιουργήθηκε μέσω διαγωνισμού το λογότυπο του νέου Δήμου.
- Πραγματοποιήθηκε η άμεση εφαρμογή όλων των διαδικασιών πλήρους διαφάνειας στην ανάρτηση των αποφάσεων μέσω του συστήματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
- Με τη χρήση του δικτύου ‘’ΣΥΖΕΥΞΙΣ’’ ενοποιήθηκαν οι υποδομές στα κτίρια του Δήμου και δόθηκε η δυνατότητα για ταχύτερη πρόσβαση στις εφαρμογές.
- Συνενώθηκε το εσωτερικό δίκτυο των υπολογιστών σε όλα τα δημοτικά κτίρια των Δ.Ε. του Δήμου.
- Δημιουργήθηκαν υποδομές για ταχεία απομακρυσμένη πρόσβαση στις κεντρικές υποδομές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αργής συνδέσεως.
- Πραγματοποιήθηκε αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού, βελτίωση των υφιστάμενων εφαρμογών και ανάπτυξη νέων όπως:
- σχεδίαση νέας ιστοσελίδας, όπου οι πολίτες μπορούν να έχουν πληρέστερη ενημέρωση και αμεσότερη επικοινωνία με το Δήμο,
- μηχανογράφηση της Αποθήκης,
- διαχείριση και επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Πολιτών,
- δίκτυα Wi-Fi για δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση των δημοτών στο Internet στο Ιστορικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Στεφάνου και στο εσωτερικό του κτιρίου της Πεντζερίδη 3,
- ηλεκτρονικές πληρωμές.
- Υλοποιήθηκε και συντηρείται ο διακομιστής αποστολής οικονομικών στοιχείων στον Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠ.ΕΣ.
- Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική εφαρμογή στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου μας για αμφίδρομη επικοινωνία και ενεργοποίηση των πολιτών στα ‘’κοινά’’ του Δήμου, όπως εκπόνηση ερευνών γνώμης, δημόσια διαβούλευση σε θέματα που αφορούν το Δήμο μας, καταγραφή αιτημάτων κ.λπ.
- Προσλήφθηκαν με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Ιατρός Ασφαλείας και Τεχνικός Ασφαλείας.
- Συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν όλα τα Δημοτικά Κτίρια του Δήμου
Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στα τρεισήμισι χρόνια της διοικητικής θητείας ο Δήμος μας έχει πετύχει αυξημένη ωριμότητα έργων προς ένταξη σε εθνικά προγράμματα και σε ανταγωνιστικές προσκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Συγκεκριμένα υπεβλήθησαν τριάντα (30) προτάσεις είτε με δικαιούχο μόνο το Δήμο, ή συνδικαιούχο με άλλους φορείς, προϋπολογισμού περίπου 105 εκ. €.
Εξ αυτών έχουν ήδη ενταχθεί είκοσι δύο (22) έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 94,5 εκ €, τρία (3) έργα προϋπολογισμού περίπου 0,5 εκ. € έχουν απορριφθεί και θα επανυποβληθούν σε νέα πρόσκληση ενώ για τα υπόλοιπα εκκρεμεί η αξιολόγηση ένταξής τους.
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Διονύσου συμμετέχει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», το οποίο αποτελεί την κυριότερη Ευρωπαϊκή κίνηση, στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, δεσμευόμενος εθελοντικά για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου κατά 22% από τα επίπεδα του έτους αναφοράς (2011) έως το 2020.
Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Διονύσου, που εκπονήθηκε από την ομάδα έργου αποτελούμενη από υπαλλήλους του Δήμου και υπεύθυνο της ομάδας τον Αντιδήμαρχο Χωροταξίας & Ποιότητας Ζωής κ. Ιωάννη Καντσούλη (Πολιτικό Μηχανικό) εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του «Συμφώνου των Δημάρχων» στις 26/8/2014
Ο Δήμος Διονύσου πέρα από τα σπουδαία περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχει μέσα από αυτή την εξέλιξη δημιουργεί ένα προφίλ περιβαλλοντικά υπεύθυνου και καταρτισμένου Δήμου εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας του «Συμφώνου των Δημάρχων», κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Με την έγκριση του ΣΔΑΕ ο Δήμος Διονύσου είναι πλέον ένας από τους 29 Δήμους της Ελλάδας (σε σύνολο 67 που είχαν υποβάλει Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας), που υλοποιεί ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του στο πλαίσιο του «Συμφώνου των Δημάρχων».
Διαχρονική επιδίωξη η συνεχής εξοικονόμηση πόρων από την αξιοποίηση εθνικών & ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως τα προγράμματα ELENA, «Ευφυής Ενέργεια - Ευρώπη», «Έξυπνες Πόλεις» (Smart Cities), το χρηματοδοτικό εργαλείο EEEF (European Energy Efficiency Fund) κλπ. μέσω και της συμμετοχής μας στο ‘Σύμφωνο των Δημάρχων’, προς όφελος πάντα του Δήμου και των πολιτών.
Κλείνοντας αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά, όλο το προσωπικό του Δήμου, διότι χωρίς την αγαστή συνεργασία δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τον μεγάλο όγκο έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν, τους συνεργάτες, αλλά και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς βέβαια τους προέδρους και τα μέλη όλων των τοπικών συμβουλίων για την σημαντική και ουσιαστική συμβολή τους στην οργάνωση και ανάπτυξη του Δήμου και στην επίλυση θεμάτων καθημερινότητας των συμπολιτών. Ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στους εθελοντές του Δήμου αλλά και σε όλους τους κατοίκους για την άψογη συνεργασία