Γρήγορη Περιήγηση

04-01-25 - 17:20
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Επικοινωνία

Περιβάλλον

Μπλέ κάδοι

Μετά την ανάκτησή τους τα απόβλητα υλικών συσκευασίας οδηγούνται στις εγκαταστάσεις παραγωγής δευτερογενών πρώτων υλών (χαρτί ανακύκλωσης, πλαστικό ανακύκλωσης, μέταλλα και γυαλί). Τα δευτερογενή υλικά χρησιμοποιούνται είτε για τα ίδια προϊόντα από τα οποία προέρχονται είτε για ειδικότερα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση υποκαθιστούν παρθένες πρώτες ύλες.
Ποιες συσκευασίες ανακυκλώνουμε ;
Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ρίχνουμε ΜΟΝΟ τις ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ, δηλαδή:
Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.
Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.
Συσκευασίες από Χαρτί - Χαρτοκιβώτια π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση υλικών συσκευασίας :

1
Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη
Α. Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και οι ογκώδεις να είναι συμπιεσμένες και διπλωμένες.
Β. Στη συνέχεια οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει διαθέσει η ΕΕΑΑ στους συνεργαζόμενους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη τους στις γειτονιές. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
2
Αποκομιδή
Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η ΕΕΑΑ τους έχει διαθέσει.

3
Διαλογή στα ΚΔΑΥ
Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας:
Μεταφέρεται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη ή με χρηματοδότηση της ΕΕΑΑ.
Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, διάφορα είδη πλαστικών συσκευασιών (PET, HDPE κ.α.), πλαστικό φιλμ, γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.
4
Συμπίεση-δεματοποίηση
Στο τελικό στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί και τον λευκοσίδηρο που αποθηκεύονται σε ειδικά κιβώτια) δεματοποιούνται και προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους ώστε να γίνουν νέα χρήσιμα υλικά.

Τι πετάμε και τι δεν πετάμε στους Μπλε Κάδους

Κατεβάστε το Αρχείο

Ηλεκτρικές Συσκευές

Ηλεκτρικός & Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Ηλεκτρικός και Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός θεωρείται ο εξοπλι¬σμός, που έχει σχεδιασθεί για να λειτουργεί υπό ονομαστική τάση έως 1000V εναλλασσομένου ρεύματος ή έως 1500V συνεχούς ρεύματος. Κατά συνέπεια, μπορείτε να ανακυκλώνετε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή σας, που μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων.
Παραδείγματα ηλεκτρικών συσκευών: Ψυγεία, Μεγάλες συσκευές ψύξης, Καταψύκτες, Πλυντήρια / Στεγνωτήρια ρούχων ή πιάτων, Συσκευές μαγειρικής, Ηλεκτρικές κουζίνες, Φούρνοι μικροκυμάτων, Ηλεκτρικές θερμάστρες /καλοριφέρ, Ανεμιστήρες, Κλιματιστικά.
Ακόμη κι οι μικρότερες Ηλεκτρικές Συσκευές, πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέλημά μας ώστε να πάνε για ανακύκλωση. Τέτοιες μπορεί να είναι : Ηλεκτρικές σκούπες, Σκούπες χαλιών, Μηχανές ραπτικής, Ηλεκτρικά σίδερα, τοστιέρες, Φρυγανιέρες, Φριτέζες, Καφετιέρες, Πιστολάκια μαλλιών, Ζυγαριές, Ρολόγια τοίχου κλπ. Αλλά και τα Ηλεκτρικά μας Εργαλεία συμπεριλαμβάνονται,στο συνολό τους,στα ανακυκλώσιμα υλικά.
Πριν φθάσουμε στο Δήμο μας, ας μην ξεχνάμε να εξασφαλίζουμε, πως όταν παραλαμβάνουμε μια καινούρια συσκευή, το κατάστημα θα αναλάβει να πάρει την παλιά για ανακύκλωση.
Ο Δήμος Διονύσου συμμετέχει σε Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευών, προσφέροντας στους Δημότες τις ακόλουθες δυνατότητες επικοινωνίας ώστε οι παλιές Ηλεκτρικές / Ηλεκτρονικές Συσκευές να παραλαμβάνονται εύκολα και γρήγορα και στη συνέχεια να μεταφέρονται στο κέντρο Ανακύκλωσης.

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών μπορεί να γίνει στα παρακάτω σημεία στο Δήμο μας όπου υπάρχουν τοποθετημένα ειδικά κοντέινερ ανακύκλωσης:

1
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Οδός Λακωνίας και Μεγάλου Αλεξάνδρου , στο αμαξοστάσιο του Δήμου.
2
ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Στη θέση Ραπεντώσα, περιοχή Βωμού Διονύσου, στο χωματόδρομο αριστερά .

Διαδικασία Κοπής Δέντρων

Υπάρχει μια παρεξηγημένη αντίληψη από τους δημότες ότι μπορεί η διαδικασία κοπής να είναι απλή, αλλά αυτό είναι λάθος γιατί εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες και φορείς. Ειδικότερα στα πεύκα.

Οπωσδήποτε κάποιες κοπές δέντρων είναι απόλυτα αναγκαίες διότι μπορεί τα ίδια να λυγίσουν λόγω υγρασίας του υπεδάφους ή μπορεί το ριζικό τους σύστημα να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε παρακείμενα κτίρια. Ακόμη κι έτσι, χρειάζεται ειδική άδεια για να κοπούν και στο κομμάτι αυτό εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και φορείς.

Σε κάθε περίπτωση, εμπλέκεται η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου. Εάν το πρόβλημα που δημιουργεί το δέντρο έχει να κάνει με ζημιές σε οικήματα, εμπλέκεται και η Τεχνική Υπηρεσία.
Οι γνωμοδοτήσεις των ανωτέρω εμπλεκομένων, πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν την έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που είναι το αρμόδιο Συλλογικό Όργανο λήψης απόφασης.

Μετά από την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εκδίδεται άδεια μικρή κλίμακας ώστε να προσχωρήσει η κοπή. Στο φάκελο αίτησης αδειοδότησης θα πρέπει να σημειώνεται και οι θέσεις τυχόν μελλοντικής φύτευσης. Το ΦΕΚ για τη διαδικασία έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας με αλλαγές ως προς την κοπή δέντρων.
Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461, ΦΕΚ Β’ 4520/16.10.2018
Για την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζ.Ο.Ε. καθώς και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του ν.δ. 17.7.1923 (Α’ 223) και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24. 5.1985 π.δ., κατατίθενται:
α. Για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού:
1) Αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
2) Αιτιολογημένη Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωπόνου, δασολόγου, ή αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα στην οποία περιγράφονται οι λόγοι για την κοπή δέντρων και ότι αυτά δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.

3) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος ή απόσπασμα ρυμοτομικού ή άλλο διάγραμμα, στο οποίο θα σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν και τυχόν μελλοντικές θέσεις φύτευσης δέντρων.
4) Απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου.

© 2023 Δήμος Διονύσου
apartmentlicensefilm-playbookusersstorephonemaplaptop-phoneselectbullhorn Μετάβαση στο περιεχόμενο